ΑΡΓΩ
η συνέχεια ενός μύθου

Η σύγχρονη "Αργώ" είναι μία δημιουργία του ναυπηγείου μας σε συνεργασία με το ινστιτούτο αρχαίας ναυπηγικής τεχνολογίας το 2006 για λογαριασμό του Δήμου Βόλου, που βασίστηκε στην μυθολογία της Αργοναυτικής εκστρατείας (που τοποθετείται χρονολογικά τον 13ο αιώνα π.χ και πριν από τον Τρωϊκό πόλεμο) και σε ιστορικά στοιχεία και ναυπηγήθηκε στην πόλη του Βόλου με παραδοσιακό τρόπο και υλικά.

Κατασκευή Αργούς

Η "Αργώ" άρχισε να κατασκευάζεται τον Αύγουστο του 2004 και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέβριο του 2006. Το 2008 το μυθικό αυτό καράβι με 50 κωπηλάτες και πλήρωμα ταξίδεψε μέχρι την Κέρκυρα περιπλέοντας τις Ελληνικές θάλασσες, ενώ το 2009 πραγματοποίησε και ταξίδι στην Γεωργία (Βατούμι και Πότι) στη Μαύρη Θάλασσα, όπου τοποθετείται γεωγραφικά η αρχαία Κολχίδα και θεωρείται ο τελικός προορισμός του ήρωα Ιάσωνα που πήρε από εκεί το χρυσόμαλλο δέρας.

Η πρωτοτυπία της σύγχρονης Αργούς είναι ότι έχει κατασκευασθεί αποκλειστικά με ξύλο και σχοινιά. Τα μέρη του σκάφους συνδέονται μόνο με ξύλινους συνδέσμους χωρίς καθόλου καρφιά ή άλλα μεταλλικά μέρη. Το αποτέλεσμα αυτού σε συνδυασμό με την άριστη σχεδίασή του είναι ότι το σκάφος έχει πολύ καλή πλευστότητα, επιτυγχάνει μεγάλη ταχύτητα και είναι πρακτικά αβύθιστο.

Μήκος ολικό: 28,50 μέτρα
Πλάτος ολικό: 4 μέτρα
Ταχύτητα: 9 κόμβοι
Ξυλεία (Πεύκο, Οξιά, Δρυς, Έλατο, Λυγαριά), σχοινιά, καραβόπανο

Αργώ, Η ιστορία

Η Αργώ κατασκευάστηκε από τον ναυπηγό Άργο και το πλήρωμά του ήταν προστατευμένο από τη θεά Ήρα. Η καλύτερη πηγή για το μύθο είναι τα "Αργοναυτικά" από τον Απολλώνιο Ρόδιο. Σύμφωνα με διάφορες εκδοχές του μύθου, λέγεται ότι η Αργώ σχεδιάστηκε ή κατασκευάστηκε με τη βοήθεια της Αθηνάς. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η Αργώ ήταν το πρώτο πλοίο που έπλευσε τις θάλασσες. Ήταν η Αθηνά που δίδαξε στον Τίφη να προσαρμόσει τα πανιά στον ιστό, καθώς ήταν ο κυβερνήτης και θα χρειαζόταν απόλυτη γνώση των λειτουργιών του πλοίου. Σύμφωνα με άλλους μύθους, περιείχε στο πλώρη της ένα μαγικό κομμάτι ξυλείας από το ιερό δάσος της Δωδώνης, που μπόρεσε να μιλήσει και να καταστήσει προφητείες.
Μετά το επιτυχημένο ταξίδι της, η Αργώ αφιερώθηκε στον Ποσειδώνα στον Ισθμό της Κορίνθου. Στη συνέχεια ανήλθε στον ουρανό και μετατράπηκε στον αστερισμό της Αργούς.>
Περισσότερα
Image

Τι μπορούμε να κάνουμε για σας;

Επικοινωνία

Ποιοι είμαστε

Η εταιρεία «ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ ΡΕΠΠΟΣ Ο.Ε» είναι ένα σύγχρονο ναυπηγείο ξύλινων σκαφών. Ασχολείται κυρίως με την κατασκευή ξύλινων σκαφών παραδοσιακών και σύγχρονης σχεδίασης.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ναυπηγείο Ν. ΡΕΠΠΟΣ
Κάτω Γατζέα, Μαγνησία, ΤΚ 37 300, Ελλάδα
0030 24230 22727
info@repposgreece.com
Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00 - 18.00